Drugarice i drugovi

Drugarice i drugovi,

red je došao i na kulturu. Kulturu za koju danas slabo ko ima vremena, kamoli 8 sati na dan. Po svoj prilici, ne možete sebi da priuštite ni 8 sati odmora, daleko bila kultura.

Ipak, našli ste vremena za ovaj fanzin pa predlažemo da zasluženo dignete noge u zrak, pročitate retke pred vama i, šta da ne, poslušate malo jugomeksikane – muzičkog fenomena koji je pedesetih godina prošlog stoljeća zaveo ove prostore. Te živopisne prepeve meksičkih hitova voleli su svi, a složićete se, „Čaša gorkih suza” Slavka Perovića apsolutni je benger.

Evo što vas čeka u trećem broju fanzina Naše bivše. Rubrika Izveštaj o radu posvećena je ovogodišnjoj postjugoslovenskoj kulturnoj saradnji. U Referatu predlažemo šta da od postjugoslovenske književnosti čitate kada ukradete malo vremena za sebe. U rubrici Diskusija sa dizajnerom Ognjenom Rankovićem razgovaramo o jugoslovenskom dizajnu i projektu „yugo.logo”, koji to nasleđe čuva od zaborava. Na koncu, u Završnoj riječi pišemo o knjizi Anite Buhin „Jugoslavenski socijalizam ‘sa okusom mora, sa okusom soli‘”, koja služi kao podsetnik što je „mediteranizacija” Jugoslavije značila za naše bivše 1950-ih i 1960-ih godina.

Stih iz „Čaše gorkih suza” kaže „tebi sam dao sve dane svoje”. Ne dajte poslu „sve dane svoje” – čitajte, slušajte, odmarajte, bunite se.

delegat: Milovan Nikolić