Izvještaj CDT-a o parlamentarnim izborima 2023. godine u Crnoj Gori 

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori održani su u mirnom ambijentu, uz načelno poštovanje procedura. Izborni dan je protekao bez većih nepravilnosti koje bi mogle uticati na ishod izbora. 

Rad Državne izborne komisije (DIK) i u ovom izbornom procesu obilježilo je donošenje odluka u partijskom interesu koje nijesu bile u skladu sa zakonom. Ova praksa zabilježena je u toku procesa prigovora i žalbi, kada je DIK većinom glasova predstavnika političkih partija odbila pet prigovora, uprkos tome što su nesporno utvrđene nepravilnosti koje su članom 89 ZIOP predviđene kao razlog za obavezno ponavljanje izbora. 

Ovo je suprotno postupanju DIK-a u istim pravnim situacijama u nekim ranijim izbornim procesima. Sjednice ove institucije su bile otvorene za javnost, njene odluke su blagovremeno objavljivane na sajtu, a građanima je omogućena i provjera potpisa podrške listama putem sigurne aplikacije. DIK je usvojila i pravila za online prenos sjednica, međutim ta funkcija nažalost nije implementirana u toku ovog izbornog procesa. 

Kompetetivna kampanja je u najvećem dijelu sprovedena uz poštovanje demokratskih standarda iz Kodeksa za fer i demokratske izbore, koji je na predlog CDT-a potpisala većina učesnika izbora. Ono što se u predizbornom periodu izdvojilo kao kršenje standarda i dobrih praksi je masovna zloupotreba javnih resursa kroz predizborna zapošljavanja, isplate iz budžeta, i intezivna funkcionerska kampanja koja se predstavljala kao redovna aktivnost javnih funkcionera. 

U posljednjoj sedmici izbora je došlo i do zloupotrebe ovlašćenja i institucija bezbjednosti za diskreditaciju nosioca liste Evropa sad, Milojka Spajića. I dok ozbiljne optužbe o nezakonitom finansiranju i drugim poslovima treba da budu efikasno provjerene od strane nadležnog tužilaštva, isticanje ovoga kao teme od značaja za nacionalnu bezbjednost u posljednjim danima kampanje je jasan primjer zloupotrebe institucija. 

Skupština Crne Gore je iz neobjašnjivih razloga kasnila s upućivanjem poziva za praćenje parlamentarnih izbora Kancelariji za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), čime je rizikovan izostanak međunarodnih posmatrača. Tek nakon ponovljenih direktnih intervencija i javnih apela, ovaj poziv je upućen 28. aprila, pa je ODIHR 5. maja uspostavio misiju za praćenje izbora. I domaćim i stranim posmatračima je, na osnovu mišljenja Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) ograničeno pravo na posmatranje izbora, kroz uskraćivanje uvida u proces verifikacije procesa podrške izbornim listama. 

Kompletan izvještaj možete pročitati na linku.