Zaustaviti neustavno uvođenje slave grada i nezakoniti istorijski revizionizam u Nikšiću

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva odbornice/ke u SO Nikšić da ne usvajaju inicijativu o uvođenju slave grada jer je ona protivna Ustavu i relevantnim međunarodnim konvencijama. Takođe, pozivamo opštinu Nikšić da odustane od inicijative za promjenu ulica u gradu jer je ona, u svojim djelovima, nezakonita i predstavlja primjer opasnog istorijskog revizionizma.

Iako nas je zaprepastila činjenica da se niti jedan odbornik/ca nijesu usprotivili predlogu da se u opštini Nikšić uvede slava grada iako postoji odluka Ustavnog suda kojom je slična inicijativa u Herceg Novom proglašena neustavnom, nadamo se da on na sjednici zakazanoj za 27.4. neće biti usvojen.

Usvajanjem predloga SO Nikšić bi pripadnike pravoslavne vjerske zajednice dovela u privilegovan položaj u odnosu na druge građane – pripadnike drugih vjerskih zajednica i ateiste, čime bi povrijedila princip jednakosti građana, njihovo pravo na slobodu vjeroispovijesti, kao i njihovo pravo da budu zaštićeni od bilo kog akta posredne ili neposredne diskriminacije.

Predloženim rješenjem se krši duh Ustava i važni ustavni principi: Crna Gora je građanska država (član 1), svi su pred zakonom jednaki (član 17), vjerske zajednice su odvojene od države (član 14), zabrana asimilacije (član 80)… Predlog nije u skladu ni sa članom 9 Zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim je propisano da nijedna religija nema status državne religije.  

On je u suprotnosti i sa jednim od osnovnih principa međunarodnog prava o ljudskim pravima – zabranom diskriminacije, koja je sadržana u Evropskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda (član 14. Konvencije i Protokol 12) koja zabranjuje diskriminaciju od strane organa javne vlasti po bilo kom osnovu.

Imenovanje ulice u Nikšiću po pripadniku Bjelopavlićke četničke brigade Blagoju Jovoviću predstavljalo bi direktno kršenje Zakona o spomen-obilježjima koji zabranjuje podizanje spomen-obilježja “licu koje je bilo saradnik okupatora, njegovog saveznika ili pomagača”.

Pored ovoga, da bi se vršile inicirane promjene, isti zakon nalaže, obavezu da SO Nikšić usvojiPredlog programa podizanja spomen-obilježja za 2023. godinu, koji ima jasno definisane neophodne elemente uključujući i spisak spomen-obilježja koja će biti izmijenjena, dorađena, izmještena, zamijenjena ili uklonjena, sa obrazloženjima razloga za to. Takođe, Ministarstvo kulture i medija mora dati saglasnost na ovaj program, a tek nakon toga su moguće promjene. Na sajtu SO Nikšić nije moguće pronaći ovaj program niti saglasnost Ministarstva kulture.

Preimenovanje ulica Narodnih heroja i Partizanski put bi poslalo jasnu poruku da većina u SO Nikšić ima problem sa antifašizmom. Poštujemo činjenicu da u nikšićkom parlamentu postoji različit spektar ideoloških pozicija koje zastupaju pojedine političke partije, ali zaista ne očekujemo da u gradu koji je dao 48 narodnih heroja većina odbornika/ca želi da uništi sjećanje na njih. Uništavanje sjećanja na te ljude značilo bi akt istorijskog revizionizma, obračun sa najprogresivnijim momentom naše prošlosti, te bezobzirnu trgovinu zarad ostvarenja političkog i ideološkog profita.

Pored toga, ovdje postoji problem sa aktuelnim društvenim momentom i političkim porukama koje bi se na ovaj način poslale. A te poruke bi bile potpuno jasne: većina u Nikšiću ima problem sa jednakošću, poštovanjem ljudskih prava i evropskih vrijednosti, sa borcima/kinjama protiv okupatora i fašizma, sa borbom za pravednije društvo, za prava žena, za društvo u kome vlada socijalna pravda i poštenija raspodjela bogatstva, ima problem sa borbom za siromašne a protiv jakih i moćnih.

Nadamo se da je u Nikšiću ostalo makar malo političke vizije i razuma i da inicijative koje su predložene NEĆE PROĆI.

Dragan Koprivica, izvršni direktor CDT-a