Crnoj Gori potreban jasan put ekonomskog razvoja                                              

Centar za demokratsku tranziciju, u okviru projekta Akcija, objavljuje dokument “Polazne osnove novog koncepta održivog privrednog razvoja Crne Gore” kojim želimo pokrenuti sveobuhvatnu javnu diskusiju o ključnim potencijalima, slabostima, prilikama i mogućim scenarijima za pokretanje značajnijeg razvoja naše ekonomije. Publikacija je izrađena uz podršku regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM) a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Dokument je pripremljen od strane tima eksperata/kinja iz različitih oblasti koji su, kroz višemjesečni rad, zaokružili i javnosti ponudili opservacije različitih oblasti koje mogu uticati na ekonomski razvoj.Tako zainteresovana zajednica može čitati o ključnim razvojnim prednostima, slabostima i potencijalnim modelima razvoja Crne Gore, problematičnoj tranziciji, potrebi usvajanja stvarnog koncepta održivog razvoja zemlje, neophodnosti razvoja socijalnogi kapitala, ključnim pitanjima u oblastima energetike, turizma, proizvodnje, poljoprivrede, analizu makroekonomskih pokazatelja i druge zanimljive teme.

Želimo pokrenuti proces organizovanja različitih vrsta javnih debata o inicijalnim idejama koje smo u predstavili u publikaciji. Cilj je čuti što više različitih mišljenja, sugestija, dobronamjernih kritika koje ćemo implementirati u ovaj dokument. Nakon toga, pokušaćemo da pripremimo nekoliko scenarija koji će zapravo predstavljati alternativne puteve razvoja crnogorske ekonomije.

Takođe, želimo uključiti što veći broj aktera javnog života, stručnjaka/kinja iz različitih oblasti, i pokrenuti debatu koja će na kraju postati i politička. Naša je ambicija pokušati napraviti politički konsenzus o ključnim pravcima za pokretanje ekonomskog razvoja države, čije, makar ključne djelove, prihvata većina političkih subjekata. Smatramo da nam je neophodan kontinuitet pravaca ekonomskog razvoja- potrebno nam je da dolaskom novih vlada ne krećemo iz početka nego da taj put bude utaban, a da svaka nova vlada donosi nove ideje i specifičnosti u prelasku tih puteva i ostvarivanju zadatog cilja.

Budući da je očigledno da postojeća politička i nacionalna polarizacija našeg društva onemogućava politički konsenzus, ostaje nam da provjerimo da li je taj konsenzus moguć na polju ekonomije.

Publikacija je pripremljena u okviru projekta “Akcija” koji ima za cilj uključivanje pojedinki i pojedinaca, udruženja i NVO-a sa visokim stručnim referencama u dijalog o svim važnim problemima koje opterećuju naše društvo. Na ovaj način stvaramo svojevrsnu bazu znanja o različitim segmentima funkcionisanja države, koju ćemo ponuditi državnim organima kao podršku za stvaranje boljeg i pravednijeg društva.Stavovi i tvrđenja u ovom dokumentu ne moraju nužno odražavati i stavove CDT-a.

Na kraju, pozivamo vas da učestvujete u procesu javne rasprave o ovoj važnoj temi i angažovanje šire zajednice  jer želimo čuti mišljenje što više relevantnih aktera. Ili jednostavno, pozivamo vas da budete dio našeg tima i date svoj doprinos da izložene ideje budu kvalitetnije i izvodljivije.

Kompletnu publikaciju možete pročitati ovdje.

Dragan Koprivica, izvršni direktor CDT-a

__________________

25/4/2023 Crnoj Gori za održivi razvoj neophodna radikalna tranzicija svijesti

Za stvarnu primjenu održivog razvoja u ekonomiji, u Crnoj Gori je neophodna radikalna tranzicija svijesti, ocijenili su jedni od autora studije “Polazne osnove novog koncepta održivog privrednog razvoja Crne Gore” prof. dr Anđelko Lojpur i prof. dr Ana Lalević-Filipović.

Detaljnije o ovoj temi možete pročitati na linku.