Drugarice nastavile s radom: tri crtice iz kulturnog života naših bivših

Crtica I: Solidarno s Palestinom

„Naše kolege ubijene u Gazi ostavile su nam u nasljeđe borbu i otpor, a naša je dužnost nastaviti njihov rad”, izjavila je novinarka i članica Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Ivana Perić u intervjuu povodom kampanje solidarnosti s medijskim radnicama i radnicima ubijenima u Gazi.

SNH je od sredine maja do sredine jula na društvenim mrežama svakodnevno objavljivao ilustracije i priče ubijenih medijskih radnika i radnica. Njihova je lica na 63 crteža zabilježilo 16 umjetnica i umjetnika iz Hrvatske i Srbije, a podršku su dali i Udruženje novinara BiH te Sindikat novinara Slovenije. 

Nisu to jedini kulturni radnici naših bivših koji se opiru političko-medijskoj šutnji i algoritmima mrežâ neumoljivima prema svemu propalestinskom. Solidarnost se iskazivala i iskazuje – od protesta na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani, preko umjetničkih akcija u Zagrebu, postera štampanih u Rijeci, murala u Podgorici, filmskih programa u Sarajevu pa do događanja beogradskog kolektiva umjetnika „Za slobodnu Palestinu”.

Crtica II: Feminističko čitanje postjugoslavenske književnosti

Za jednakost se kroz kulturu borilo i bori na brojnim frontovima. U septembru se na sarajevskom Pitchwise festivalu treći put dodjeljuje regionalna književna nagrada „Štefica Cvek”. Pokrenule su ju 2021. godine Pobunjene čitateljke iz Beograda, a otad su im se pridružile organizacije iz Zagreba, Sarajeva i Skopja. Nagrada je nazvana po kultnom romanu Dubravke Ugrešić, prve žene dobitnice NIN-ove nagrade – jedne od njih ukupno 7 kojima je to priznanje dodijeljeno u 70 godina. 

Da su umjetnice slabo dobrodošle tamo gdje se kroji kanon te dijele priznanja i pare, nije ništa novo. Štefica se, kao i čitateljke, buni s razlogom. Namjera da se u književnosti regije udari feministička kontra, potpuno prožima nagradu – osim estetike teksta, važan kriterij je i društveno-politički (feministički, kvir, antikolonijalni, ekološki) angažman, a priznanje ne dobiva jedna, već niz književnica koje ravnomjerno dijele novac. 

Crtica III: Nove generacije pankrokerica

Žene predvode promjene i na muzičkim stejdževima. U Srbiji ove godine 8. generacija curica od 11 do 14 godina upisuje „Rok kamp za devojčice“ u organizaciji kolektiva Femix. U međuvremenu se i u Zagrebu pojavila nova generacija pankrokerica. Kroz školski festival Superval profiliralo se nekoliko all girl sastava, među kojima i riot grrrl bend Željezne pilule. Njihov hit „Ženska histerija” kritizira stereotipe o ženama, a svirajući ga su u godinu dana preko klubova došle do festivala INmusic i izdale prvi EP.

Ni Pobunjene čitateljke, ni umjetnice solidarne s Palestinom, ni mlade muzičarke prostor nisu izborile uz pomoć inertnog i patrijarhalnog mejnstrima, nego njemu usprkos. Sasvim je prigodno da kraj izvještaja završimo s njima – našim budućima.

Delegatkinja: Dunja Kučinac