Drugi broj jugo fanzina ”Naše bivše”

Drugarice i drugovi,

pomalo. Po svoj prilici, ako radite, radite previše. Pate vaši bliski odnosi, zdravlje, hobiji. Po svoj prilici, zarađujete premalo. Niste kreditno sposobni, nemate za privatnog doktora, a pogotovo nemate za tjedan dana na moru. Drugarice, na vama je još i teret rada koji kapitalizam pokušava podvesti pod ljubav. Ta „ljubav” vodi računa jesu li svi čisti i je li frižider pun, pamti datume rođendana šire familije, uvijek prati i zna kome treba utjeha – jer u ljubavi nema prekovremenih sati.

Pravo na rad, sve njegove nijanse, sindikalna predstavljenost radništva, razlozi za otpor, kao i organiziranje solidarnosti teme su drugog broja fanzina „Naše bivše” – teme kojima nastavljamo razgovor o značaju Ustava SFRJ iz 1974., o njegovim odjecima punih 50 godina kasnije.

Rubrika Izvještaj o radu posvećena je prvomajskim prosvjedima diljem postjugoslovenskih zemalja, a rubrika Referat dugogodišnjoj nepokolebljivoj borbi radnica posrnulih tekstilnih divova, hrvatske Orljave i makedonskog Alkon Texa.

U rubrici Diskusija sa sindikalistkinjom Ivanom Mihailović pričamo o položaju radnica i radnika u Crnoj Gori te suvremenom sindikalnom pokretu.

U rubrici Završna riječ prokazujemo kako kapitalistička logika upravlja emotivnim i emocionalnim radom – nevidljivim radom na kojem kapitalizam parazitira.

Znači, rekle smo pomalo, ali odlučno – u otporu, u borbi.

Delegatkinja: Ivana Živković